Srbija
    |         |         |    

Trikovi za preživljavanje ekonomske krize

od Suze Orman – personalnog finansijskog savetnika

(NAPSI) – Finansijska kriza pogodila je skoro svaku porodicu u Americi. I dok se možda osećate zabrinuto, zbunjeno ili čak uplašeno, uvek postoje načini kako da stvari preuzmete u svoje ruke i napravite plan za svetliju finansijsku budućnost. Pitali smo personalnog finansijskog savetnika i eksperta Suze Orman da podeli sa nama neke od osnovih koraka koje možemo preduzeti.
Budućnost počinje već danas: Sa sigrunošću možemo reći da će se finansijska kriza okončati jednoga dana ali isto tako možemo tvrditi da se to neće desiti sutra. Zato moramo da preduzmemo određene korake i moramo to da učinimo koliko danas! Nema više odlaganja teških odluka za neki drugi dan. Sada je pravi trenutak da napravite plan aktivnosti sa konkretnim koracima koji će obezbediti finasijsku sigurnost Vaše porodice u budućnosti.
Rešite se svih dugovanja: Dani “lakog dobijenog novca”kada su banke delile kreditne kartice poput besplatnih uzoraka su završeni. Svedoci smo da su mnoge banke već uvele restriktivnu politiku povodom izdavanja kredita i dozvoljenih pozajmica. Upravo zato, Vaš prvi korak treba da bude izmirenje dugovanja na Vašim računima.
Manje trošite: Izmirenje dugovanja sa Vaših računa iziskuje vreme a najbrži način da dođete do tog novca jeste da trošite manje. Počnite tako što ćete napraviti listu stvari koje želite i koje trebate. Izbrišite rečenicu “ ja to zaslužujem” iz svoj rečnika. Vreme je da se fokusirate na stvari koje su Vam zaista potrebne. Za početak, otvorite štedni račun koji će moći da podmiri minimum šest meseci Vaših osnovnih životnih troškova. Korišćenje kreditne kartice za pokrivanje iznenadnih i neplaniranih troškova više ne predstavlja rešenje kojem treba da pribegavate.
Više štedite: Verovali ili ne, uvek postoji način da uštedite novac predviđen za kućni budžet. Kupovina proizvoda putem kataloga, kao što je to Avon (www.avon.rs) , posebno je popularno među ženama upravo iz razloga neverovatne uštede u vremenu i novcu. Proizvode sa popustom koji ide i do 70% možete poručivati kada želite i koliko želite u komforu svog doma, okruženi svojom porodicom i prijateljima. Potpuno besplatno i uz malo truda, to može da postane i izvor dodatnog novca kojim ćete, čak i u vreme finansijske krize, moći da priuštite zadovoljstva o kojima maštate.
O Suze Orman:Suze Orman, poznatija kao “guru” među sertifikovanim personalnim finansijskim savetnicima u Americi, svoju neverovatnu popularnost stekla je ponevši čak dve Emmy nagrade za najboljeg TV voditelja, vodeći autor na listi naprodavanijih autora ikada časopisa New York Times, columnist u brojnim magazinima, pisac/ producent i kao jedan od najcenjenijih motivacionih retoričara u svetu danas.Suze je poznata i kao ko- urednik specijala Oprah Winfrey TV emisije “O” at Home kao i “O” The Oprah magazine poznatih auditorijumu širom celog sveta.