Cookie: Avon sajt koristi "cookies". Pročitaj više u Uslovima Privatnosti Otkaži
Zatvori 
Promenili ste kampanju, ali se Vaša korpa nije izmenila.
Promenili ste kampanju, i Vaša korpa je izmenjena u skladu sa promenom kampanje.

Umetnost kreiranja mirisa

Kreiranje mirisa je umetnost,koja je razvijana vekovima. Sa milion dostupnih mirisnih nota,moguće su beskrajne kompozicije,ali su one bazirane na samo jednom modelu. Saznaj šta stoji iza tajne kreiranja mirisa.

Umetnost kreiranja mirisa

Kreiranje mirisa je umetnost, koja je razvijana vekovima. Sa milion dostupnih mirisnih nota, moguće su beskrajne kompozicije, ali su one bazirane na samo jednom modelu. Saznaj šta stoji iza tajne kreiranja mirisa.

Miris koji dobijamo u lepim bočicama predstavlja rezultat kombinacije različitih mirisnih nota, od kojih svaki ima svoju ulogu. Kombinacija ovih sastojaka određuje karakter mirisa. Izborom sastojaka određujemo kategoriju u kojoj će miris biti npr. cvetni, chypre-voćni, orientalno-cvetni i takođe nagoveštava kakvoj će osobi određeni miris najbolje pristajati.

Kompozicija nota u parfemima nikada nije slučajna. Svaka nota ima drugačije značenje i deluje na određeni način u kombinaciji sa drugim notama. Note takođe pobuđuju određene asocijacije npr. nežne latice ruže-romantično raspoloženje, senzualni kedar može označavati eleganciju, sočna pomorandža-nalet energije. Sve počinje inspiracijom, koja najčešće dolazi iz prirode, ali ponekad može biti i apstraktna stvar, kao što su sećanje, zalazak sunca ili emocija. Parfimeri su našli inspiraciju u tri glavne note.

GORNJE NOTE

Takođe ih zovemo glavnim otvarajućim notama. Ove note najbrže isparavaju, ali ostavljaju najjači prvi utisak koji određuje da li ti se miris dopada ili ne. Gornjim notama pripadaju citrusi, voće i bilje.

SREDIŠNJE NOTE

Kada posle nekog vremena gornje note ispare, tada se mogu osetiti središnje note mirisa, koje predstavljaju samu esenciju mirisa. One traju duže u odnosu na gornje note. Središnje note sadrže cvetne i voćne aspekte koji su ponekad začinjeni orijentalnim akordima. Često su središnje note te koje određuju klasifikaciju parfema.

DONJE NOTE

Poslednji sloj predstavljaju donje note koje traju najduže. Po prirodi su opuštajuće sa toplim, drvenastim, pobuđujućim aspektima npr. sandalovina, mošus, kedar, vanila. Pobuđujući aspekti su tu sa razlogom, ne samo zbog toga što parfemi zbog njih traju duže, već zbog toga što mirisima daju veoma senzualnu i zavodljivu notu kao npr. lagane drvenaste note obmotane toplom aurom.

Kreiranje mirisa je umetnost u izvedbi stručnjaka koji imaju izuzetno čulo mirisa i maštu. Često ih nazivamo “nosevima”. Kombinovanjem tri vrste nota, od kojih je svaka jedinstvena na svoj način, oni stvaraju na hiljade kombinacija. Na primer, mogu pomešati akorde sličnih nota koje se pojavljuju u gornjim notama sa kontrastnim akordima donjih nota. Note koje se kasnije grupišu u akorde kako bi kasnije postali parfemi, se pažljivo biraju od strane “noseva” čiji originalni sastav postaje tajni recept za pravljenje parfema.

Podelite sa svojim prijateljima

Pročitaj još...

{{::article.Title}}
{{::article.Title}}

{{UI.LoadingMessage}}
[View|Representative_Attach_Not_Available]