Cookie: Avon sajt koristi "cookies". Pročitaj više u Uslovima Privatnosti Otkaži
Zatvori 
Promenili ste kampanju, ali se Vaša korpa nije izmenila.
Promenili ste kampanju, i Vaša korpa je izmenjena u skladu sa promenom kampanje.

6 razloga zbog kojih će vam koža zablistati od čia semenki

Dr Nevenka Dokmanović, specijalista dermatovenerologije predstavlja vam 6 razloga zbog kojih će vam koža zablistati od čia semenki.

6 razloga zbog kojih će vam koža zablistati od čia semenki

Dr Nevenka Dokmanović, specijalista dermatovenerologije predstavlja vam 6 razloga zbog kojih će vam koža zablistati od čia semenki.

Besprekorna koža lica postala je imperativ zahvaljujući popularnosti prirodnog izgleda, koji podrazumeva neupadljivu šminku i ne ostavlja prostora za nepravilnosti. Holistička priroda tela doprinosi tome da svaki postupak u ishrani i načinu života direktno utiče na kožu i čitav organizam, pozitivno ili negativno. Imajući to u vidu, čia semenke vam mogu pružiti dvojaku pomoć u postizanju blistavog tena - ne samo iznutra, konzumiranjem semenki, već i spolja, korišćenjem proizvoda koji ih sadrže.

Čia semenke su budućnost lepe kože, pre svega zahvaljujući sledećim svojstvima:

  • Omega 3 masne kiseline, kojima su čia semenke bogate, jedno su od njihovih najvažnijih svojstava. Donedavno se smatralo da su njima bogate jedino neke vrste riba, a sada znamo da 2 supene kašike čia semenki sadrže 2 puta više Omega 3 masnih kiselina od 100gr lososa. Čia zahvaljujući tome deluje protivupalno, jačajući imuni sistem, što je bitno za lečenje akni, kao i za postizanje boljeg sjaja kože. Osim poznatog dejstva na snižavanje triglicerida u krvi, Omega 3 masne kiseline takođe smanjuju apetit i povećavaju nivo energije. Dovode čak i do poboljšanja raspoloženja, što sve povoljno utiče i na lep, svež izgled kože.
  • Vlakna pomažu u održavanju povoljnog nivoa šećera u krvi, što pozitivno utiče i na kožu lica. Upravo neregulisani šećer u krvi, a naročito nekontrolisani nagli skokovi, dovode do pojavljivanja raznih upalnih procesa u koži, kao i “tinjanja” nekih hroničnih oboljenja. Rezultat je prerano ostarela, suva i iziritirana koža. Što više vlakana uključite u ishranu, to ste bliže jedroj i mladoj koži, koja je otporna na štetne spoljne uticaje.
  • Vitamin E je “supervitamin” za kožu, jer je snažan borac protiv slobodnih radikala. Slobodni radikali su glavni krivci za starenje, naročito kada je u pitanju koža, jer prouzrokuju štetu na ćelijskom nivou tela. Zato je organizmu potrebna dodatna pomoć u borbi protiv njih, naročito kada imamo u vidu izloženost zagađenoj životnoj sredini, kao i loše navike poput nepravilne ishrane, manjka fizičke aktivnosti, prekomerenog izlaganja suncu i pušenja. Svi ovi faktori imaju izrazito loš efekat na kožu, zbog čega se može reći da se po izgledu i boji kože može odrediti koliko ko vodi računa o sebi i svom zdravlju. Ako obratite pažnju, videćete da mnogi pušači imaju kožu “stariju od njih”, tj. više bora i sivkasti ten. Zato je za lice bez bora vitamin E neophodan saveznik u borbi protiv oštećenja uzrokovanih sunčevim zracima i načinom života.
  • Vitamin C kao snažan antioksidans štiti celokupno telo, a naročito kožu, od preranog starenja. Neverovatan je podatak da se podjednaka količina Vitamina C može naći u 100 grama čia semenki i 900 grama pomorandži! Vitamin C u koži stimuliše proizvodnju kolagena, koji je jedan od njenih glavnih proteina i čini je čvrstom i jedrom.
  • Magnezijum podstiče krvotok, što sprečava da koža izgleda bledo i beživotno, već sjajno i zdravo.
  • Protein pomaže u održavanju nivoa kolagena u koži, koji nastaje upravo od amino kiselina iz proteina. Kolagen je belančevina koja pruža i održava zdravu strukturu kože. Sprečava nastanak bora, i opuštene, rastegnute kože kakvu vidimo na licima starijih ljudi.
  • Kalijum sprečava podbulost i oticanje lica koje mogu prouzrokovati so i procesuirana hrana.

Kombinacija ovih elemenata u čia semenkama:

- Štiti najvažnije proteine kože, kolagen i elastin, od razlaganja, čineći time kožu čvršćom i elastičnijom, što doprinosi održavanju njene mladalačke mekoće.

- Poboljšava cirkulaciju kože, pružajući bolju snabdevenost kiseonikom i hranljivim materijama, kao i bolju hidrataciju i eliminaciju otpadnih materija, kako bi koža bila čista i sjajna i imala zdravu boju.

- Deluje protivupalno, čime sprečava i uklanja akne, zapaljenske procese, crvenilo, suvoću i nastanak sitnih i dubokih bora. 

Podelite sa svojim prijateljima

Pročitaj još...

{{::article.Title}}
{{::article.Title}}

{{UI.LoadingMessage}}
[View|Representative_Attach_Not_Available]