Cookie: Avon sajt koristi "cookies". Pročitaj više u Uslovima Privatnosti Otkaži
Zatvori 
Promenili ste kampanju, ali se Vaša korpa nije izmenila.
Promenili ste kampanju, i Vaša korpa je izmenjena u skladu sa promenom kampanje.

Čudotvorna Čia

Provereni saveznik za zdravlje, mršavljenje i lepotu. Čia semenke, dobro čuvana tajna drevnih civilizacija Asteka i Maja, vratile su se na velika vrata i sada predstavljaju nezaobilazan trend u svetu zdrave ishrane i lepote.

Upoznajte semenke koje su oduševile ceo svet!

 

Čia semenke, dobro čuvana tajna drevnih civilizacija Asteka i Maja, vratile su se na velika vrata i sada predstavljaju nezaobilazan trend u svetu zdrave ishrane i lepote. To i ne treba da čudi imajući u vidu da mogu biti vrhunsko oružje u borbi protiv viška kilograma, problematične kože, pa čak i zdravstvenih problema. Nekada se smatralo da imaju magijska svojstva i da predstavljaju prirodan izvor energije i izdržljivosti, a ime su dobile po majanskoj reči za snagu. U to vreme su bile jedan od glavnih stubova ishrane - od njih su se pravili brašno i ulje, pile su se pomešane sa vodom, a korišćene su i u lekovima.

Nakon što su Španci osvojili Južnu Ameriku u 16. veku, kao deo suzbijanja tradicija lokalnog stanovništva zabranili su uzgajanje čia semenki, zbog toga što su tokom religijskih obreda nuđene bogovima kao dar. Ponovo su postale aktuelne krajem 20. veka, kada je grupa naučnika, nutricionista i poljoprivrednika počela da sarađuje na njihovoj komercijalnoj proizvodnji u Argentini. Sada kada se sve veći broj ljudi okreće zdravom životu, organskoj ishrani, i prirodnom izgledu koji zahteva negovanu kožu, čia je ponovo u centru pažnje.

Malo kalorija za sitost koja traje

Verovali ili ne, minijaturne čia semenke sadrže:

  • 3 x više gvožđa od spanaća
  • 5 x više kalcijuma od mleka
  • 7 x više vitamina C od pomorandži
  • 8 x više omega 3 masnih kiselina od lososa
  • 15 x više magnezijuma od brokolija

A sve to uz vrlo malo kalorija! Ukoliko pazite na liniju, čia je idealna za vas jer nakon konzumiranja nabubri u stomaku i izaziva sitost koja traje. Nikada više ne morate da držite dijete koje izazivaju osećaj slabosti, jer čia semenke koristi i veliki broj sportista upravo zahvaljujući tome što predstavljaju prirodan izvor energije. Čia semenke možete da jedete i ako ste alergični na gluten, a ukoliko ste vegetarijanac ili vegan one vam mogu poslužiti kao odličan izvor proteina.

Manje jaja i putera, a više čia semenki

Postoji bezbroj načina da čia semenke uvrstite u svoju ishranu. Iako su neutralnog ukusa, one pojačavaju dobar ukus jela kojima se dodaju i značajno doprinose njihovoj hranljivoj vrednosti. Pospite ih po svojoj omiljenoj salati da je učinite još hranljivijom, a ako ipak ne možete da odolite kolačima, napravite zdraviju varijantu koristeći čia semenke kao zamenu za jaja i puter. Jedna supena kašika samlevenih čia semenki pomešana sa tri supene kašike vode formira gelastu strukturu koja predstavlja ekvivalent jednog jajeta. Ista gelasta smesa se može koristiti da zameni polovinu količine putera koji zahteva vaš recept.

Čia pomaže u borbi sa dijabetesom, holesterolom i artritisom!

Ukoliko imate dijabetes, pogotovo ako je u slučaju tip 2, čia semenke mogu pomoći vašem organizmu da reguliše ugljene hidrate i šećere koji od njih nastaju. One stvaraju svojevrsnu blokadu u stomaku, koja usporava upliv šećera u krvotok i doprinosi održavanju odgovarajućeg nivoa glukoze u krvi. Zahvaljujući tome što su bogate vlaknima i nabubre u stomaku nakon konzumiranja, čia semenke upijaju toksine i čiste i umiruju digestivni trakt. Smatra se da takođe snižavaju holesterol, nivo triglicerida u krvi i krvni pritisak. Kompozicija hranljivih materija u čia semenkama ukazuje i na to da imaju anti-inflamatorna svojstva, što znači da mogu da umanje bolove u zglobovima i upale koje se povezuju sa reumatoidnim artritisom.

Verujte nam na reč, nakon što ih jednom probate neće vam biti jasno kako ste ikada živeli bez njih!

Pripremite sami svoju masku za lice i uverite se u snagu čia semenki – rezultati će vas oduševiti

Sipajte tri supene kašike čia semenki u manju posudu i prelijte ih sa dve supene kašike vode. Ostavite da odstoji trideset minuta, lagano mešajuči na svakih deset minuta. Nakon tridesetak minuta, kada smesa postigne gelastu strukturu, dodajte 2 supene kašike meda i jednu supenu kašiku maslinovog ulja. Sve zajedno pomešajte i stavite na lice. Možete blago utrljavati jer smesa predstavlja odličan piling, ili jednostavno možete ostaviti da deluje kao maska 10 minuta.

Podelite sa svojim prijateljima

Pročitaj još...

{{::article.Title}}
{{::article.Title}}

{{UI.LoadingMessage}}
[View|Representative_Attach_Not_Available]