Cookie: Avon sajt koristi "cookies". Pročitaj više u Uslovima Privatnosti Otkaži
Zatvori 
Promenili ste kampanju, ali se Vaša korpa nije izmenila.
Promenili ste kampanju, i Vaša korpa je izmenjena u skladu sa promenom kampanje.

Kako da pronađeš svoj tip kože i pružiš joj najbolju negu?

Veoma je bitno da znaš svoj tip kože kako bi joj pružila odgovarajuću negu. Ne postoji univerzalna nega za kožu za sve tipove kože. Proveri koji je tvoj tip kože i počni da je neguješ.

Kako da pronađeš svoj tip kože i pružiš joj najbolju negu?

Veoma je bitno da znaš svoj tip kože kako bi joj pružila odgovarajuću negu. Ne postoji univerzalna nega za kožu za sve tipove kože. Proveri koji je tvoj tip kože i počni da je neguješ.

  • Ako je tvoja koža napeta i perutava po celom licu, to znači da može da bude suva.
  • Sjajna koža sa tendecijom pojavljivanja akni, može se klasifikovati kao masna koža.
  • Normalna koža je glatka, bez proširenih pora i nedostataka.
  • Koža koja sija u T zoni lica sa tendencijom proširenja na ostatak lica ali je suva spolja, naziva se kombinovana koža.
  • Svi gore navedeni tipovi kože se takođe mogu klasifikovati kao osetljivi.

Ukoliko ne možeš da utvrdiš svoj tip kože samo posmatranjem, u tom slučaju možeš uraditi test sa maramicom. Isperi lice sa sredstvom za čišćenje lica kako bi uklonila prašinu,masnoću i šminku, i osušite ga tapkanjem. Sačekaj jedan sat, radeći svakodnevne aktivnosti ali nikako nemoj da dodiruješ lice. Nakon toga, tapkaj lice koristeći maramicu obraćajući pažnju na T zonu lica. Pogledaj u maramicu. Ukoliko na njoj ima masnih ostataka, to znači da imaš masnu kožu, ukoliko ima ostataka suve kože to znači da imaš suvu kožu, a normalna koža ne bi trebalo da ostavlja nikakav trag na maramici. Kombinovana koža ima osobine sva tri pomenuta tipa kože.

Spoljašnji faktori negativno utiču posebno na suvu kožu. Zbog toga proizvodi za zaštitu kože pored toga što je hidriraju, oni takođe treba da je hrane i da stvaraju zaštitni sloj na površini kože. Dnevne kreme treba da sadrže filtere za zaštitu od sunca bez obzira na to u koje doba godine se koriste. Suva koža često izgleda nezdravo, tupo i umorno. Korisno je uvek imati pri ruci kozmetiku koja će koži dati zdrav sjaj.

Veoma suva koža je takođe česta kod starijih osoba. Na ovom tipu kože su izražene osobine starenja kao što su bore,ravne linije, i najčešća se javlja kod žena posle menopauze, koja uzrokuje neuravnoteženost hormona, koja je vidljiva na koži. Starija koža proizvodi manje tečnosti za podmazivanje kože, sklonija je iritacijama, opekotinama i povećanoj suvoći. Takođe postaje osetljivija i na promene vremena kao i na izlaganje suncu. Zbog toga joj je potrebna posebna nega. Bogata ishrana i hidratacija pomažu koži da vrati svoju elastičnost i takođe smanjuju vidljivost bora. Glavni sastojci kreme i antioksidansi mogu poboljšati izgled kože i usporiti dalje starenje.

Kada govorimo o negovanju masne kože, sve je u pravilnom čišćenju. Nemoj koristiti teške sapune i druga kozmetička sredstva koja bi mogla da je isuše. Hidratantne dnevne i noćne kreme su lake i pravi izbor za masnu kožu. Masna koža mora biti dobro hidrirana jer dobra hidratacija smanjuje lučenje tečnosti za podmazivanje kože, nasuprot popularnom mišljenju. Lagana krema ne zapušava pore, što je dobro, jer su zapušene pore najveći neprijatelj masne kože. Takođe se veruje da sloj tečnosti za podmazivanje kože lica blokira štetne sunčeve zrake. To takođe nije tačno. Kožu štite zaštitni filteri od štetnih zraka, koje takođe treba mazati na kožu. Osobe koje imaju masnu kožu treba dva puta da razmisle pre nego što se odluče da se sunčaju, jer tako mogu da pogoršaju upalne promene koje su tipične za masnu kožu.

Osobe koje imaju normalnu kožu... su pravi srećnici! Mada to ne znači da ne treba da vode računa o njoj. Savršena koža neće ostati takva zauvek. Bezbroj spoljašnjih uslova može imati negativan uticaj na kožu. Do isušivanja kože može doći ukoliko provodite vreme na otvorenom prostoru-u prostorijama gde je suv vazduh, preterano izlaganje UV zracima može ubrzati proces starenja kože. Zbog toga i normalna koža mora da se čisti, hidrira, hrani i štiti od štetnih UV zraka kako bi izgledala dobro što duže...

Kombinovana koža je dosta problematična za negovanje. Sa jedne strane treba odabrati proizvod koji ograničava proizvodnju tečnosti za podmazivanje kože u granicama T zone, a sa druge strane treba odabrati proizvod koji hidrira za obraze i predeo oko očiju. Pažljiv odabir kreme je podjednako bitan kao i odabir odgovarajućeg sredstva za čišćenje lica. Lice treba prati dva puta dnevno uz korišćenje odgovarajućih proizvoda za negu kože, dodatno se preporučuje piling kože dva puta nedeljno, što će doprineti uklanjanju perutave kože i mitisera.

Sve se menja, pa i koža. Masna koža se može pretvoriti u kombinovanu, a normalna koža može postati suva ili masna... Ukoliko promene u tipu kože postanu vidljive, preporučuje se prilagođavanje dnevnog režima novim potrebama kože.

Podelite sa svojim prijateljima

Pročitaj još...

{{::article.Title}}
{{::article.Title}}

{{UI.LoadingMessage}}
[View|Representative_Attach_Not_Available]