Cookie: Avon sajt koristi "cookies". Pročitaj više u Uslovima Privatnosti Otkaži
Zatvori 
Promenili ste kampanju, ali se Vaša korpa nije izmenila.
Promenili ste kampanju, i Vaša korpa je izmenjena u skladu sa promenom kampanje.

7 načina da postaneš buntovnica bez osećaja krivice

Često se kaže da su fine devojke nadaleko omiljene, ali da su one nevaljale, sa buntovničkim duhom, neuporedivo srećnije. Da li ti je već preko glave da baš u svemu stalno budeš uzorna? I baš je dobro da je došao taj trenutak! Pa nisi ti porcija nekog ukusnog jela pa da se baš svakome sviđaš!

Žene su sklone tome da budu „previše fine”. Jasno je da cilj nije da najednom postaneš neljubazna ili drska, tim pre što buntovni duh ne označava nužno i osobu koja nema fine manire.

Buntovnici naprosto prkose uobičajenom načinu razmišljanja; ne dozvoljavaju svakome da na njih istovari sav svoj suvišni prtljag, znaju kako treba da kažu „NE” i ne plaše se da stanu u odbranu svojih uverenja.

Kako da postaneš buntovna i zašto je to za tebe korisno?

Pre svega nauči kako da kažeš „NE”

Ovo je suštinska vrlina koja krasi jednog buntovnika. Deci to sasvim odlično ide: njihovo „ne” ume da bude zaista moćno, o čemu može da posvedoči gotovo svaka majka. Nažalost, kako odrastamo polako gubimo tu svoju sposobnost, a roditelji i nastavnici je s posebnim zadovoljstvom sputavaju.

To „ne” je važno – ne samo u privatnom životu, već i na poslu i u svim društvenim odnosima. Psiholozi tvrde da je istinsko, snažno „ne” krajnje neophodno za ono najiskrenije „da”. I to je posve tačno, jer da bi zaista dala svoj pristanak na nešto, pre svega moraš da imaš pravo i da nešto odbiješ bez osećaja krivice, stida i izgovora, koji se često javljaju samo kao rezultat toga da nekog ne bi razočarala.

Kako da naučiš da kažeš „ne”? Vežbom! I prihvati svoje pravo da to i činiš!

Uspostavi svoje granice, a zatim ih pomeraj

Ne, nipošto ne savetujemo da svima oko sebe objaviš ratno stanje. Granice, koje označavaju sva ona mesta na kojima postavljamo znak za zaustavljanje kako bi drugi znali šta je to što prihvatamo, a šta ne dozvoljavamo, ponajpre treba da budu uspostavljene, a zatim ih je, za svoje sopstveno dobro, ponekad potrebno i pomeriti.

Svest o sopstvenim granicama, o onome što želimo i onome što ne želimo, svakako je od suštinskog značaja, budući da nam naznačava onaj trenutak kad je potrebno da izgovorimo ono već pomenuto „ne”.

Međutim, važno je imati na umu da naše granice ponekad umeju da budu pomalo konzervativne, i mogu se javiti usled straha da ćemo ispasti smešni, da ćemo napraviti budalu od sebe ili usled brige o tome kako će nas drugi doživeti. Ako su ti granice postavljene previše blizu i osećaš se sputanom, kao u nekoj pretesnoj haljini, krajnje je vreme da poradiš na tome!

Odupri se konvencijama

Ko to kaže da nešto ne možeš da učiniš? Često smo sputani najrazličitijim formalnostima i pravilima (ne nužno i dobrim) koje tokom procesa odrastanja bezuslovno prihvatamo.

Istinski buntovnici znaju da uoče prednosti svog prkosa takvom konvencionalnom ponašanju. I da žene kojim slučajem nisu dovele u pitanje ondašnji pogled na stvari, od pre 100 ili 150 godina, danas nikako ne bismo uživali u svom pravu glasa, putovali po svetu, nosili pantalone, a možda čak ni karmin na usnama!

Niko sa sigurnošću ne može da predvidi kako će naš svet izgledati za 50 godina, ali je sasvim sigurno da će buntovnici današnjeg doba imati svoj značajan udeo u njegovom oblikovanju. I tvoji izbori su stoga veoma važni!

Poigravaj se s onim što je očigledno

Želela bi da prestaneš da budeš fina devojka, ali na znaš kako da se odvažiš na takav korak? Za početak se poigravaj sa sasvim očiglednim stvarima. Nema potrebe da svoju kosu ofarbaš u ljubičasto ili da nosiš fluorescentni karmin, već naprosto pokušaj da neke stvari od sad nadalje činiš na sasvim drugačiji način.

Možeš da se poigravaš svojom šminkom, odećom ili parfemima.

Isprobaj sasvim novi parfem Far Away Rebel i uživaj u mirisnim notama koje podstiču tvoj energetski naboj, popravljaju ti raspoloženje i doprinose tome da te i drugi ljudi doživljavaju drugačije.

Ovo bi mogao biti prvi korak u pravcu suštinskog zaokreta u tvom životu!

Izgradi svoje mišljenje

I nemoj da se plašiš da staneš u njegovu odbranu. Ako osećaš da ti drugi nameću svoj način razmišljanja, da neprekidno prekoračuju tvoje granice ili te neizmerno opterećuju, odmah se vrati na početni korak.

Prestani da sanjaš o tome da svima treba da udovoljiš

Nažalost, mnoge žene i dalje osećaju veliki pritisak da svima oko sebe moraju da udovolje. Žele da budu besprekorni radnici, ostvarene supruge, savršene domaćice, najbolje majke, i povrh svega toga one čeznu za tim da imaju dovoljno vremena da se makar malo pozabave sobom i dobro odmore.

Takva očekivanja počesto su sasvim nerealna, a da bi u toku užurbane svakodnevice pronašle takav trenutak samo za sebe, pojedina zaduženja moraće da prepuste drugima i da često na trenutak neke od svojih najdražih i napuste.

Ako jednom nedeljno članovi tvoje porodice pojedu picu ili neki prethodno smrznuti obrok neće se baš ništa strašno dogoditi. I neće nastupiti smak sveta ako tu i tamo ne obaviš baš sve svoje obaveze na vreme, ili ako tvoj suprug bude morao da sâm ispegla poneku svoju košulju. Pobrini se malo za sebe, jer ako to sama ne učiniš, nećeš imati dovoljno snage da nastaviš da brineš i o drugima.

Uživaj!

Biti buntovnik isto je što i menjati svet, pa makar to bio i onaj najmanji svet koji nas okružuje.

Pomeranjem granica u pogledu onoga što je prihvatljivo, iskazivanjem odlučnog „ne”, posedovanjem sopstvenog mišljenja i ljušture sasvim zdravog egoizma, menjamo ne samo sopstvene živote, već istovremeno stvaramo prostor da se i druge žene sasvim slobodno iskažu.

I to je zaista vredno učiniti, jer ovaj svet postaje znatno prijateljskije mesto: ne samo za nas same, već i za generacije žena i muškaraca koji tek dolaze.

Preporučujemo

{{LoadedProducts[productId].Name}}
{{::LoadedProducts[productId].Name}}
{{::LoadedProducts[productId].MarketingLabel1}}
NEW

{{::(LoadedProducts[productId].SalePrice | currency)}}

No Longer Available

Available Soon

{{LoadedProducts[56530].Name}}
{{::LoadedProducts[56530].Name}}
{{::LoadedProducts[56530].MarketingLabel1}}
NEW

{{::(LoadedProducts[56530].SalePrice | currency)}}

No Longer Available

Available Soon

{{LoadedProducts[55551].Name}}
{{::LoadedProducts[55551].Name}}
{{::LoadedProducts[55551].MarketingLabel1}}
NEW

{{::(LoadedProducts[55551].SalePrice | currency)}}

No Longer Available

Available Soon

{{LoadedProducts[55555].Name}}
{{::LoadedProducts[55555].Name}}
{{::LoadedProducts[55555].MarketingLabel1}}
NEW

{{::(LoadedProducts[55555].SalePrice | currency)}}

No Longer Available

Available Soon

{{LoadedProducts[55380].Name}}
{{::LoadedProducts[55380].Name}}
{{::LoadedProducts[55380].MarketingLabel1}}
NEW

{{::(LoadedProducts[55380].SalePrice | currency)}}

No Longer Available

Available Soon

Podelite sa svojim prijateljima

Pročitaj još...

{{::article.Title}}
{{::article.Title}}

{{UI.LoadingMessage}}
[View|Representative_Attach_Not_Available]