Cookie: Avon sajt koristi "cookies". Pročitaj više u Uslovima Privatnosti Otkaži
Zatvori 
Promenili ste kampanju, ali se Vaša korpa nije izmenila.
Promenili ste kampanju, i Vaša korpa je izmenjena u skladu sa promenom kampanje.

Avon fondacija omogućila domaćim specijalistima usavršavanje u SAD

Kao kompanija posvećena pitanjima koja su ženama najvažnija, Avon je već preko dve decenije u prvim redovima borbe protiv raka dojke. Pored prikupljanja i doniranja materijalnih sredstava za najsavremeniju opremu za ranu dijagnostiku i podršku programima koji podižu svest i pružaju neophodnu obuku ženama u borbi protiv ove bolesti, Avon želi da doprinese edukaciji stručnog kadra koji je najznačajnija karika u lancu prevencije i lečenja.

* * *

Stipendisti Avon fondacije završili usavršavanje u SAD-u


Kao kompanija koja u najvećoj meri podržava borbu protiv karcinoma dojke, Avon već više od dve decenije radi na prikupljanju i doniranju materijalnih sredstava za najsavremeniju opremu za ranu dijagnostiku i podršku programima koji podižu svest i pružaju neophodnu obuku ženama u borbi protiv ove bolesti. Za pravovremenu dijagnozu i uspešno lečenje najznačajnija je dobra edukacija stručnog kadra, zbog čega je Avon fondacija već treću godinu zaredom u okviru Globalnog programa lekarima specijalistima za karcinom dojke iz zemalja van SAD-a omogućila usavršavanje u deset prestižnih američkih zdravstvenih institucija.Među dvadeset ovogodišnjih stipendista bila su i dva lekara iz Srbije. Zahvaljujući tome, dr Darko Zdravković iz KBC “Bežanijska Kosa” i dr Vladimir Urban iz KBC „Dr Dragiša Mišović – Dedinje“ dobili su priliku da se upoznaju sa naprednim veštinama i tehnikama koje se primenjuju u ranom otkrivanju i lečenju karcinoma dojke. Razgovarali smo sa njima o intenzivnoj šestonedeljnoj obuci koju su prošli, radeći u vrhunskim uslovima sa najvećim svetskim stručnjacima.Koja nova saznanja ste stekli kao stipendisti Avon fondacije?


Dr Vladimir Urban: Tokom usavršavanja u Opštoj bolnici u San Francisku (UCSF) cilj mi je bio da unapredim znanje o najsavremenijim metodama za ranu dijagnostiku karcinoma dojke. Pre svega sam se fokusirao na to da naučim što više o imidžingu dojke, mamografiji i ultrazvuku dojke. Progam mi je omogućio da vidim kako različiti modaliteti u imidžingu dojke izgledaju u praksi, kao i šta se od svakog od njih može očekivati. Samim tim, imaću bolju sliku o tome šta odgovara potrebama određene pacijentkinje i na koji modalitet treba da je uputim.

Dr Darko Zdravković: Na Univerzitetu Nortvestern stekao sam neprocenjivo iskustvo u hirurgiji dojke, uključujući niz različitih procedura kao što su tzv. “sentinel node” biopsija, rekonstrukcija dojke i posebne vrste mastektomije. Stručnjaci od kojih smo imali priliku da učimo podelili su sa nama mnoge savete i primere iz ličnog iskustva koji su nam pomogli da steknemo jasnu sliku o tome šta nas očekuje sa svakim od ovih hirurških zahvata. Zaista mi je bilo od velikog značaja da vidim na koji način se ovakve intervencije izvode u prestižnim američkim bolnicama, ali i da razmenim iskustva sa kolegama iz drugih zemalja u razvoju.

Kakvo je bilo vaše iskustvo sa kolegama iz drugih zemalja?


Dr Vladimir Urban: Stručnjaci koji su vodili program su se zaista potrudili da nam prenesu svoje znanje i iskustvo u potpunosti, što znači da su obratili pažnju na sve – od informacija o najnovijim istraživanjima i projektima, preko praktičnih znanja, do najvažnijih principa koje neguju kada je odnos sa pacijentkinjama u pitanju. Svi stipendisti doprinosili su iskustvima iz svojih zemalja i zaista smo imali priliku da steknemo širok uvid u najbolje primere prakse na globalnom nivou.

Dr Darko Zdravković: Razmena iskustava sa stručnjacima iz 14 zemalja bila mi je jako zanimljiva i korisna, susrećemo se sa nizom sličnih izazova i interesantno je čuti kako se u različitim zemljama radi na njihovom prevazilaženju. Naše američke kolege su bile jako otvorene i zainteresovane da čuju šta su ključni nedostaci dijagnostike i lečenja u zemljama iz kojih dolazimo, kako bi nam na osnovu svog iskustva pomogli da nađemo odgovarajuće metode da poboljšamo datu situaciju. Mislim da je u oblasti medicine takav način povezivanja zaista neprocenjiv i ključan faktor napretka.

Na koji način ovo iskustvo može da doprinese vašem radu u Srbiji?


Dr Vladimir Urban: Sveobuhvatno znanje o novim metodama za ranu dijagnostiku karcinoma dojke biće vrlo značajno za moj dalji rad. Sve što sam naučio podeliću i sa kolegama u Srbiji, kako bismo zajedno učinili dijagnostiku u domaćim bolnicama efikasnijom. Pre svega je značajno da i kod nas počnu da se primenjuju različiti modaliteti imidžinga dojke sa kojima sam se upoznao tokom trajanja programa, kako bismo mogli da zaokružimo mogućnosti za dijagnostiku koje pružamo pacijentkinjama.

Dr Darko Zdravković: Jako mi je važno to što ću zahvaljujući novim saznanjima iz oblasti hirurgije zaista moći da utičem na kvalitet života svojih pacijentkinja, tokom svih faza njihove bolesti. Takođe, kao vanredni profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu planiram da prenesem sve što sam čuo od najboljih američkih stručnjaka budućim specijalistima za karcinom dojke. To je i bila moja želja kada sam se prijavio za ovaj program – da steknem iskustvo koje će mi pomoći da spašavam živote, ali i da naučim druge da to čine.

Proizvodi sa ružičastom vrpcom

{{CarouselProduct.SalePrice | currency }}

Pogledaj proizvod

{{LoadedProducts[productId].Name}}
{{::LoadedProducts[productId].Name}}
{{::LoadedProducts[productId].MarketingLabel1}}
NEW
{{LoadedProducts[22013].Name}}
{{::LoadedProducts[22013].Name}}
{{::LoadedProducts[22013].MarketingLabel1}}
NEW
{{LoadedProducts[20275].Name}}
{{::LoadedProducts[20275].Name}}
{{::LoadedProducts[20275].MarketingLabel1}}
NEW
{{LoadedProducts[25299].Name}}
{{::LoadedProducts[25299].Name}}
{{::LoadedProducts[25299].MarketingLabel1}}
NEW
{{LoadedProducts[18572].Name}}
{{::LoadedProducts[18572].Name}}
{{::LoadedProducts[18572].MarketingLabel1}}
NEW
{{LoadedProducts[1044].Name}}
{{::LoadedProducts[1044].Name}}
{{::LoadedProducts[1044].MarketingLabel1}}
NEW
{{LoadedProducts[27695].Name}}
{{::LoadedProducts[27695].Name}}
{{::LoadedProducts[27695].MarketingLabel1}}
NEW
{{LoadedProducts[24400].Name}}
{{::LoadedProducts[24400].Name}}
{{::LoadedProducts[24400].MarketingLabel1}}
NEW
{{LoadedProducts[15480].Name}}
{{::LoadedProducts[15480].Name}}
{{::LoadedProducts[15480].MarketingLabel1}}
NEW
{{LoadedProducts[35775].Name}}
{{::LoadedProducts[35775].Name}}
{{::LoadedProducts[35775].MarketingLabel1}}
NEW
{{LoadedProducts[36935].Name}}
{{::LoadedProducts[36935].Name}}
{{::LoadedProducts[36935].MarketingLabel1}}
NEW
{{LoadedProducts[42383].Name}}
{{::LoadedProducts[42383].Name}}
{{::LoadedProducts[42383].MarketingLabel1}}
NEW
{{LoadedProducts[44464].Name}}
{{::LoadedProducts[44464].Name}}
{{::LoadedProducts[44464].MarketingLabel1}}
NEW
{{LoadedProducts[41646].Name}}
{{::LoadedProducts[41646].Name}}
{{::LoadedProducts[41646].MarketingLabel1}}
NEW
{{LoadedProducts[41647].Name}}
{{::LoadedProducts[41647].Name}}
{{::LoadedProducts[41647].MarketingLabel1}}
NEW
{{LoadedProducts[40459].Name}}
{{::LoadedProducts[40459].Name}}
{{::LoadedProducts[40459].MarketingLabel1}}
NEW
{{LoadedProducts[31692].Name}}
{{::LoadedProducts[31692].Name}}
{{::LoadedProducts[31692].MarketingLabel1}}
NEW
{{LoadedProducts[38269].Name}}
{{::LoadedProducts[38269].Name}}
{{::LoadedProducts[38269].MarketingLabel1}}
NEW

Podelite sa svojim prijateljima

Pročitaj još...

{{::article.Title}}
{{::article.Title}}

{{UI.LoadingMessage}}
[View|Representative_Attach_Not_Available]