Cookie: Avon sajt koristi "cookies". Pročitaj više u Uslovima Privatnosti Otkaži
Zatvori 
Promenili ste kampanju, ali se Vaša korpa nije izmenila.
Promenili ste kampanju, i Vaša korpa je izmenjena u skladu sa promenom kampanje.

Brzo & pametno spremanje hrane

Voliš da kuvaš, ali ne voliš da provodiš previše vremena u kuhinji? U pravu si! Pravo je gubljenje vremena biti u kuhinji, dok je napolju tako divan dan za prolećnu šetnju! Imamo nekoliko saveta i predloga za pametne domaćice.

* * *

Namirnice? Samo lista neophodnih.

Znaš li na šta najviše vremena trošiš u kuhinji? Na donošenje odluke šta kuvati sa svim tim namirnicama koje držiš u frižideru. Zašto si kupila 4 konzerve pasiranog paradajza, ako nemaš testenine? Zašto kupuješ još jednu tunjevinu, kada već imaš 5 u frižideru? Počni da kupuješ namirnice po spisku samo neophodnih! Jednom nedeljno planiraj spisak potrepština i dopunjavaj spisak iz dana u dan. Na taj način ćeš izbeći haos – logika je pola dobijene bitke sa kuhinjom. Ako si na dijeti, ovakav pristup će mnogo olakšati gubljenje telesne težine.

Ne puni frižider do vrha

Namirnice sa liste ne podrazumevaju količine hrane kao da sutra nastupa ratno stanje! Što manje imaš, lakše ćeš pripremiti lagan i brz obrok. Pobrini se da u kuhinji imaš sve ono osnovno što je neophodno u piramidi ishrane: povrće, žitarice, testenine, mlečni proizvodi i neko parče mesa. Sve ostalo je sekundarno! Izbegavaj kolačiće, slatke muslije, poluspremljene obroke, pice ili obroke za mikrotalasnu. Sve to samo zauzima mesto i goji. Svakako da takve namirnice štede tvoje vreme. Nakon što spremiš i pojedeš takav obrok bićeš sita, ali ne zadugo. Ubrzo žeš ponovo doći u kuhinju da potražiš još nešto da “smažeš” na brzinu. Bolje je pojesti nešto zdravije što možeš sama da pripremiš brzo. Ne troši lepo sunčano vreme na mučnine nakon teških i nezdravih obroka.

Pametan pribor

Do sada si koristila samo nož? I uvek jedan isti, jer si na njega navikla? To je razlog zašto je seckanje tako sporo. Isprobaj i drugi pribor koji će ti pomoći da iseckaš povrće u par minuta.

Seckalica za povrće ti može pomoći da budeš brza i efikasna.  Grci i Italijani već vekovima koriste tzv. mezzaluna nož za seckanje začina – koji podseća na ovu seckalicu o kojoj govorimo, a podjednako je efikasno. Ukoliko želiš da ispereš povrće koje si oljuštila recimo, koristi cediljku – sklopiva je i lako se skladišti kad nije u upotrebi, a još lakše čisti. Seckaj povrće na dasci koja se može prati u mašini za sudove. Potraži novitete među kuhinjskim priborom i neka spremanje hrane postane zabava!

 

Zdrave supice & brze salate

Spremanje hrane je najlakše tokom proleća i leta. Tada su pijace i prodavnice prepune svežeg povrća i voća. Počni da spremaš salate za večeru. Ako ti ne bude dovoljno, pojedi supu. Oba obroka se mogu spremiti veoma brzo. Priprema mesa oduzima najviše vremena, ali ne moraš ga jesti svaki dan. Ako spremiš veću količinu supe, možeš je smrznuti do sledeće upotrebe. Kremaste čorbice sa brokolijem ili bundevom su vrlo hranljive i ukusne. Preliv za salatu takođe možeš spremiti unapred – možeš ga čuvati u staklenoj tegli u frižideru. Možeš da spremiš i tople salate, sa grilovanom piletinom i svežim povrćem (ili grilovanim povrćem u kombinaciji), sa kobasicom ili poširanim jajetom. Sve to možeš pripremiti za par minuta sa dvodelnim tiganjem!

Brz dezert?

Ista priča je i sa dezertima! Možeš ispeći lagani kolač sa svežim voćem. Jednostavan tart možeš spremiti brzo, čak pre odlaska na posao. Sve što ti je potrebno jeste malo svežeg maslaca. Pripremi testo uveče i drži ga u frižideru – ujutru ga samo ispeci kratko.

Za razvlačenje testa možeš koristiti podlogu za pripremu testa – lako se pere i čisti. Velike drvene daske za sečenje zauzimaju puno mesta, teže se peru i zahtevaju puno više vremena dok radiš sa njima. Sa praktičnim priborom, tvoj tart sa voćem može biti spreman za 15-20 minuta.

Nakon što se testo ohladi, umešaj lagani puding ili krem u koji ćeš ubaciti voće. Biće izvrsnog ukusa, a nikad brže spremljen slatkiš!

Upamti, sve je u dobroj organizaciji kuhinje i praktičnom priboru za pripremu hrane – uštedećeš vreme, uživati u zdravoj hrani i biti ponosna na sebe!

Prati pametne savete

Pronaći ćeš puno sjajnih ideja online. Pogledaj sajtove poznatih kuvara koji svakodnevno dele praktične i sjajne recepte za pametno spremanje hrane. Pitaj mamu ili baku – najbolji recepti se prenose s kolena na koleno. Kada imaš više vremena, spremi više obroka ili veću količinu jednog obroka – npr. gulaš, ragu čorbu, pilav – na kraju, smrzni ono što ne pojedeš i sačuvaj za drugi dan. Za zamrzavanje spakuj hranu u plastičnu kutiju, zajedno sa nalepnicom i datumom smrzavanja. Tako spakovanu hranu možeš čuvati 2 do 3 meseca i odmrznuti je kad ti zatreba, jer nemaš vremena za pripremu obroka.

Kuvanje treba da bude zabava. Pokreni članove svoje porodice da ti pomognu, i to će svima biti višestruko korisno. Uživajte u obroku zajedno i posle idite u šetnju – tvoj dan je previše važan da bi ga provela u kuhinji.

Kitchen Magik - blago svake savremene domaćice!

{{LoadedProducts[productId].Name}}
{{::LoadedProducts[productId].Name}}
{{::LoadedProducts[productId].MarketingLabel1}}
NEW

{{::(LoadedProducts[productId].SalePrice | currency)}}

No Longer Available

Available Soon

{{LoadedProducts[25748].Name}}
{{::LoadedProducts[25748].Name}}
{{::LoadedProducts[25748].MarketingLabel1}}
NEW

{{::(LoadedProducts[25748].SalePrice | currency)}}

No Longer Available

Available Soon

{{LoadedProducts[24438].Name}}
{{::LoadedProducts[24438].Name}}
{{::LoadedProducts[24438].MarketingLabel1}}
NEW

{{::(LoadedProducts[24438].SalePrice | currency)}}

No Longer Available

Available Soon

{{LoadedProducts[24440].Name}}
{{::LoadedProducts[24440].Name}}
{{::LoadedProducts[24440].MarketingLabel1}}
NEW

{{::(LoadedProducts[24440].SalePrice | currency)}}

No Longer Available

Available Soon

{{LoadedProducts[25749].Name}}
{{::LoadedProducts[25749].Name}}
{{::LoadedProducts[25749].MarketingLabel1}}
NEW

{{::(LoadedProducts[25749].SalePrice | currency)}}

No Longer Available

Available Soon

{{LoadedProducts[25756].Name}}
{{::LoadedProducts[25756].Name}}
{{::LoadedProducts[25756].MarketingLabel1}}
NEW

{{::(LoadedProducts[25756].SalePrice | currency)}}

No Longer Available

Available Soon

{{LoadedProducts[25743].Name}}
{{::LoadedProducts[25743].Name}}
{{::LoadedProducts[25743].MarketingLabel1}}
NEW

{{::(LoadedProducts[25743].SalePrice | currency)}}

No Longer Available

Available Soon

{{LoadedProducts[24439].Name}}
{{::LoadedProducts[24439].Name}}
{{::LoadedProducts[24439].MarketingLabel1}}
NEW

{{::(LoadedProducts[24439].SalePrice | currency)}}

No Longer Available

Available Soon

{{LoadedProducts[25750].Name}}
{{::LoadedProducts[25750].Name}}
{{::LoadedProducts[25750].MarketingLabel1}}
NEW

{{::(LoadedProducts[25750].SalePrice | currency)}}

No Longer Available

Available Soon

{{LoadedProducts[25751].Name}}
{{::LoadedProducts[25751].Name}}
{{::LoadedProducts[25751].MarketingLabel1}}
NEW

{{::(LoadedProducts[25751].SalePrice | currency)}}

No Longer Available

Available Soon

Podelite sa svojim prijateljima

Pročitaj još...

{{::article.Title}}
{{::article.Title}}

{{UI.LoadingMessage}}
[View|Representative_Attach_Not_Available]