Cookie: Avon sajt koristi "cookies". Pročitaj više u Uslovima Privatnosti Otkaži
Zatvori 
Promenili ste kampanju, ali se Vaša korpa nije izmenila.
Promenili ste kampanju, i Vaša korpa je izmenjena u skladu sa promenom kampanje.

Karmin – najženstvenija spravica svih vremena

Karmin, ta nezamenljiva spravica u tašni (gotovo) svake žene, poseduje dugu i očaravajuću istoriju. Pratile su ga optužbe da je predmet koji koriste veštice, pa je svojevremeno bio čak i zakonski zabranjivan za upotrebu. Otkud tolike kontroverze i kako stvari stoje u današnje vreme?

Smatra se da je karmin zvanično izumljen krajem 19. veka, međutim, priča o proizvodu koji menja boju usana seže u znatno dalju prošlost od tih skromnih 130 godina. Najsenzualnija spravica i istoriji kozmetičkih preparata vrlo lako bi mogla da bude i predmet neke opsežne doktorske teze i, van svake sumnje, negde na svetu takva teza već sasvim sigurno i postoji. I pre nego što je ovaj predmet požude prihvaćen od strane žena širom sveta, on je dospevao u svačije ruke. Kako je sve to i započelo?

Od Kleopatre do savremenog doba – duga istorija karmina

Dana 1. maja 1883. godine, pariske parfimerije poznate po diktiranju trendova u svetu lepote predstavile su na svetskom sajmu kozmetike u Amsterdamu novu vrstu pigmenta za usne”. Ovaj proizvod je predstavljen kao Stylo d’Amourljubavna olovka”. Sačinjavao ga je cilindrični predmet u boji koji je bio uvijen u hartiju. Karmin kakav danas poznajemo, smešten u praktičnu kutijicu koja omogućava lako nanošenje, predstavlja izum koji se pripisuje kompaniji Guerlain. I opstao je sve do današnjih dana, premda moramo da priznamo da postoji u znatno više oblika i pakovanja nego što je dostupnih nijansi!

{{CarouselProduct.SalePrice | currency }}

{{LoadedProducts[productId].Name}}
{{::LoadedProducts[productId].Name}}
{{::LoadedProducts[productId].MarketingLabel1}}
NEW
{{LoadedProducts[47855].Name}}
{{::LoadedProducts[47855].Name}}
{{::LoadedProducts[47855].MarketingLabel1}}
NEW
{{LoadedProducts[23723].Name}}
{{::LoadedProducts[23723].Name}}
{{::LoadedProducts[23723].MarketingLabel1}}
NEW
{{LoadedProducts[22425].Name}}
{{::LoadedProducts[22425].Name}}
{{::LoadedProducts[22425].MarketingLabel1}}
NEW
{{LoadedProducts[43651].Name}}
{{::LoadedProducts[43651].Name}}
{{::LoadedProducts[43651].MarketingLabel1}}
NEW
{{LoadedProducts[30866].Name}}
{{::LoadedProducts[30866].Name}}
{{::LoadedProducts[30866].MarketingLabel1}}
NEW
{{LoadedProducts[40442].Name}}
{{::LoadedProducts[40442].Name}}
{{::LoadedProducts[40442].MarketingLabel1}}
NEW
{{LoadedProducts[31624].Name}}
{{::LoadedProducts[31624].Name}}
{{::LoadedProducts[31624].MarketingLabel1}}
NEW
{{LoadedProducts[36192].Name}}
{{::LoadedProducts[36192].Name}}
{{::LoadedProducts[36192].MarketingLabel1}}
NEW
{{LoadedProducts[45080].Name}}
{{::LoadedProducts[45080].Name}}
{{::LoadedProducts[45080].MarketingLabel1}}
NEW
{{LoadedProducts[21822].Name}}
{{::LoadedProducts[21822].Name}}
{{::LoadedProducts[21822].MarketingLabel1}}
NEW
{{LoadedProducts[34552].Name}}
{{::LoadedProducts[34552].Name}}
{{::LoadedProducts[34552].MarketingLabel1}}
NEW
{{LoadedProducts[492].Name}}
{{::LoadedProducts[492].Name}}
{{::LoadedProducts[492].MarketingLabel1}}
NEW
{{LoadedProducts[43652].Name}}
{{::LoadedProducts[43652].Name}}
{{::LoadedProducts[43652].MarketingLabel1}}
NEW

Međutim, ovi zvanični počeci zapravo i nisu pravi počeci istorije karmina. Karmini, ili pigmenti koji se koriste za usne, uveliko su korišćeni u drevnoj Grškoj i Egiptu. Na primer, Kleopatra je bila dobro poznata po svojoj sklonosti kao usnama crvene boje. To je zahtevalo i velike žrtve, budući da su bili potrebni različiti sastojci za dobijanje željenih pigmenata, uključujući… prah od smrvljene bube. Da li je neko od savremenih pobornika mode spreman na jednu ovakvu ekstravaganciju?

Godine 1770, britansfki parlament doneo je zakon kojim se propisivalo podnošenje tužbe o veštičarenju protiv žena koje su nosile karmin. Kraljica Viktorija, koja je vladala u 19. veku, svrstala je karmin u kategoriju razvratnih igračaka” žena sa ulice.

Karmin je povratio svoju dobru reputaciju zahvaljujući ljudskoj emancipaciji i… filmu. Mnoge filmske zvezde nosile su karmin i tako uticale na popularnu kulturu, u toj meri, da su ove raznobojne olovke za usne postale njen sastavni deo.

Karmini Avon

Istorija karmina Avon duža je od 100 godina i sazdana od brojnih razvojnih procesa i miliona i miliona prodatih proizvoda. Tokom druge i treće decenije 20. veka, kompanija Avon je na tržište plasirala svoj prvi karmin, koji je znatno više podsećao na metalni upaljač nego na bilo kakav kozmetički preparat. Proizvod je bio dostupan isključivo u dve nijanse: svetloj i tamnoj. U četvrtoj deceniji 20. veka u ponudi je bilo već 5 nijansi, a klijentkinje su isprobavale uzorke karmina kako bi za sebe odabrale savršenu nijansu. Karmini su pridobili glamurozno pakovanje, a uz neke od njih dolazilo je i ugrađeno ogledalce!

Prvi karmin kompanije Avon, negde oko 1910. godine

U petoj i šestoj deceniji 20. veka, zvezde sa filmskog platna doprinele su popularnosti dobro definisanih kontura usana i izrazito crvenih nijansi karmina. Karmin je postao trajna odlika emancipacije i simbol čulne ženstvenosti koja brine o sebi.

Tokom šeste decenije 20. veka, kompanije Avon je pokrenula pogon za automatsko sklapanje proizvoda, koji je omogućio proizvodnju i do 300.000 karmina svakodnevno! Pitate se da li je za njim uopšte bila tolika potražnja? Sasvim će vas iznenaditi podatak iz jednog istraživanja da se i u vreme najgorih kriza, karmin prodavao kao alva. Čak i onda kad sebi ne možemo da priuštimo ništa što je odviše skupo, i tad nam je potrebno nešto što može da nas razgali. A karmin je upravo savršen proizvod za to.

Zaposleni u kompaniji Avon koji rade u pogonu za sklapanje karmina, 6. decenija 20. veka

I nakon toga, stvari su se razvijale samo nabolje – karmini su izgledali sve lepše, baš kao i njihovi sastojci i paleta nijansi. U današnje vreme činimo izbor ne samo na osnovu brojnih nijansi crvene, već karmin možemo da izaberemo i shodno bilo kojem izgledu i raspoloženju. Ljubičast, bež, tamnoružičast, u boji ruže, čak i u nijansama mornarsko plave – svako može pronaći nešto za sebe!

Geometrijski motivi i šare,  popularni u ono vreme, dospevaju na pakovanja karmina kompanije Avon, 8. decenija 20. veka

Savremeni karmin – spravica sa posebnim zadatkom

Najnovije dostignuće u hramu karmina Avon jeste ultra pigmentisani proizvod Epic Lip, koji pored izrazitog pigmenta u boji sadrži i posebnu osnovu koja osigurava njegovu postojanost.

Izaberi bilo koji sa palete od više od desetak nijansi, koji s lakoćom možeš da uskladiš sa svojom odećom, raspoloženjem i prilikom za koju ti je baš on potreban.

U današnje vreme, karmin ne samo da doprinosi raznobojnijoj šminki, već pruža istinsku negu i zaštitu tvojim usnama.

Srećom, pa smo danas u prilici da možemo slobodno da biramo. Ništa nas ne sputava da uživamo u svojim afinitetima u pogledu boja, baš kao i u našoj ženstvenosti.

I, koju nijansu ćeš danas poneti na sebi?

Podelite sa svojim prijateljima

Pročitaj još...

{{::article.Title}}
{{::article.Title}}

{{UI.LoadingMessage}}
[View|Representative_Attach_Not_Available]