Cookie: Avon sajt koristi "cookies". Pročitaj više u Uslovima Privatnosti Otkaži
Zatvori 
Promenili ste kampanju, ali se Vaša korpa nije izmenila.
Promenili ste kampanju, i Vaša korpa je izmenjena u skladu sa promenom kampanje.

Novogodišnje odluke: bez ikakvih odluka!

Kad je reč o novogodišnjim odlukama uvek se javlja izvestan problem: gotovo svake godine one imaju običaj da budu potpuno iste. Zašto ne uspevamo da održimo sopstvena obećanja i šta bismo povodom toga mogli da učinimo?

Smršaću, počeću redovno da se šminkam, vodiću više računa o sebi, naučiću neki novi jezik, pronaći ću partnera, konačno ću početi svakodnevno da vežbam… Da li vam bilo šta od svega ovoga zvuči poznato?

Upravo zato što najčešće ne uspevamo da ih sprovedemo u delo, novogodišnje odluke više podsećaju na izjave iz kojih progovara naša griža savesti. Možda će zato i biti najbolje da sebi baš ništa i ne obećavamo? I šta bismo to uopšte mogli da učinimo kako bismo napokon uspeli u njihovom sprovođenju?

Istražimo malo ovaj problem!

Zašto su novogodišnje odluke osuđene na neuspeh?

Prvi razlog se ogleda u tome što se donose u jedno naročito doba godine, koje, nasuprot široko uvreženom mišljenju, uopšte nije dobro za donošenje bilo kakvih odluka. Tokom postbožićne euforije, u joj već ima i previše novih novčanih zaduženja, kad nas je zimski period dovoljno izmorio i naprosto vapimo za suncem, zaista smo retko u svom najboljem izdanju.

I kad smo već u jednom takvom raspoloženju, postavljanje sasvim novih izazova zaista nimalo ne doprinosi ličnoj motivaciji, već, naprotiv, stvara osećaj subjektivne zatrpanosti ili otupelosti.

U mnogim slučajevima, ovakve naše odluke ne potiču iz one stvarne, unutrašnje i neodložne potrebe za ličnom promenom, već  dolaze iz uverenja da bi tako TREBALO da se ponašamo. Svi to čine, pa moram i ja – najčešće je ono što tada pomislimo.

A to je zapravo vrlo loša ideja, jer takve odluke često završavaju gorkim porazom, što nimalo ne pospešuje suštinsku motivaciju za stvarnim promenama u našim životima.

I šta onda... umesto novogodišnjih odluka?

Ukoliko sve ovo iskazuje ono što i sami osećate i ako ste s neizmernim olakšanjem prihvatili pomisao o napuštanju običaja donošenja novogodišnjih odluka – ukažite sebi počast jer ste smogli dovoljno hrabrosti da se izdvojite od preostale gomile, ne priklonivši se krajnje uobičajenom načinu razmišljanja!

Nova godina predstavlja savršen trenutak da obavimo malu rekapitulaciju, da napravimo rezime svojih uspeha i neuspeha, vreme da porazmislimo šta nam je zapravo potrebno, o čemu sanjamo i šta je ono što nam je zaista važno.

Koji delovi našeg života se odvijaju kao po loju, a u kojima su potrebna dodatna unapređenja? Ovde nije reč o tome da padnemo u depresiju i sebi natovarimo sasvim nove brige, već o nečemu što je upravo suprotno. Cenite sebe i svoja postignuća, bez obzira na činjenicu koliko su ona zanemarljiva, a onda sasvim trezveno procenite i sve ostalo.

Makar i povremeno, sasvim je dobro prikloniti se svojoj ličnoj sreći, a ne samo problemima.

 

Kako doneti lične odluke koje možemo da sprovedemo u delo?

I šta ako obavljena rekapitulacija samo potvrdi žarku želju za izvesnom promenom? U tom slučaju, prigrabite tu promenu! Važno je da je isplanirate smireno i da pred sebe ne postavljate prevelike zahteve. Sâm cilj treba da bude motivišući i deluje dostižno, a ne da vas obeshrabri.

Ako ste doneli odluku da povedete znatno više računa o sebi, krenite od najobičnijih sitnica. Kupite karmin u nijansi o kojoj već neko vreme sanjate i počnite da ga nanosite svakodnevno. Promenite tašnu i konačno se oprostite od tog bezveznog sivog džempera. Namažite nokte i makar jednom sedmično počastite sebe time što ćete u sopstvenom domu prirediti spa centar i zbog kojeg ćete se osećati kraljevski. Za sve to nije potreban ogroman napor, već samo nešto lične discipline i rešenosti da i sebe kao osobu uglavite u tesan spisak sopstvenih obaveza.

Ako želite da smršate ili da redovno počnete da vežbate, cenite svoje napore i sebe nagradite za uloženi trud. Ne razmišljajte o tome koliko vam još napora predstoji, već se usredsredite na svoja dnevna uspehe.

Uspeli ste, a to je upravo ono što se računa! Sve ostalo doći će s vremenom – a vreme prolazi i bez našeg uticaja na njega.

Ovakav pristup će vam pomoći da budete istrajni i dostignete uspeh. Sa svoje strane, navijamo za vas!

Podelite sa svojim prijateljima

Pročitaj još...

{{::article.Title}}
{{::article.Title}}

{{UI.LoadingMessage}}
[View|Representative_Attach_Not_Available]