Cookie: Avon sajt koristi "cookies". Pročitaj više u Uslovima Privatnosti Otkaži
Zatvori 
Promenili ste kampanju, ali se Vaša korpa nije izmenila.
Promenili ste kampanju, i Vaša korpa je izmenjena u skladu sa promenom kampanje.

Šta nam miriše u parfemima?

Ah, parfemi! Kako im odoleti? Mirisi su izuzetno moćni, mogu popraviti raspoloženje, pojačati samopouzdanje, izazvati nostalgiju ili te ispuniti energijom. Zbog čega je to tako? Otkrij u nastavku!

* * *

Dobar parfem je savršeno komponovana simfonija, a čine ga najčešće tri note. Komplementarnost ovih nota utiče na to kako opažamo miris i kako ga nosimo.

Zahvaljujući bogatstvu prirode i beskrajnoj kreativnosti i istančanom čulu mirisa parfimera, postoje stotine različitih parfemskih sastojaka. Za vas izdvajamo neke od njih.

Cveće

Neki od najpopularnijih cvetova su: magnolija, tuberoza, ljubičica, orhideja, frezija, jasmin, đurđevak, ruža, pačuli, božur, lokvanj i jorgovan. Lista je dugačka! Neka od esencijalnih cvetnih ulja, na primer ulje ljubičice, je veoma teško nabaviti. Potrebno je pola hektara cveća da bi se dobilo samo nekoliko kapljica. Slično je i sa esencijalnim uljem magnolije. Ovaj cvet raste u Severnoj Americi, Kini i Japanu i karakteriše ga jedinstvena, slatka aroma. Najpopularniji i najcenjeniji cvet je ruža sa svojim bogatim i dugotrajnim mirisom. Različiti tipovi ruža pružaju sasvim posebne tonove, od slatkih do toplih i mošusnih.

Neki cvetovi iznenađuju svojim mirisom. Na primer, tuberoza daje drvenastu notu od koje zavisi miris ostalih parfemskih komponenata. Tuberoza je jedan od najskupljih parfemskih sastojaka.

Jasmin i magnolija

Ova dva cveta najčešće idu u paru budući da čine savršeno-ženstvenu i nežnu kombinaciju. Jasmin se u kozmetici koristi vekovima. Čak su stari Grci i Egipćani proizvodili parfemska ulja od ovog cveta. Danas se koristi u gotovo svakom parfemu u različitim količinama. Istraživanja pokazuju da jasmin ima umirujuća i opuštajuća svojstva. Njegov miris aktivira delove mozga koji utiču na emocije. Jasmin je efikasan i prirodan  metod za borbu protiv stresa, depresije i umora.

Postoji više od 200 tipova jasmina koji rastu u južnoj Evropi, Aziji i Africi. Cvetovi se beru ručno u zoru da bi zadržali svoja aromatična svojstva. Za jedan kilogram ekstrakta, potrebno je čak 200 kilograma cveća!

Miris magnolije opisuje se kao cvetni, sa citrusnim notama. Svež, bogat i bujan podiže raspoloženje, baš kao i jasmin.

Ovu savršenu kombinaciju ćeš pronaći u parfemima Avon Femme i Premiere Luxe.

Mošus

Mošus je sastojak koji se često pronalazi u parfemima, kako ženskim, tako i muškim. Koristi se već vekovima unazad. Zanimljivo je da se u početku mošus nabavaljao sa mesta koje ne asocira na prijatne mirise – iz žležde mošusnog jelena situiranog kod anusa ove životinje. Danas se, pak, dobavlja sintetičkim putem. Miris mošusa je težak, ali istovremeno topao i senzualan, te dodaje dozu luksuza i glamura čak i najednostavnijim parfemskim kompozicijama. Takođe, utiče na raspoloženje i deluje kao afrodizijak.

Mošus ćeš pronaći u parfemima Little Black Dress and Perceive. Snažnije mošusne note osetićeš u muškim parfemima Full Speed i Just Play.

Sandalovina

Njena aroma je topla i izvanredno čulna. Zanimljivo je da miris sandolovine dobija na intenzitetu tek nakon dvadeset godina – što je starije drvo, to je aroma snažnija.

Kakvo je njeno dejstvo? Sandalovina odmara, pospešuje san i pojačava libido. Predstavlja savršen izbor za romantične sastanke.

Miris sandalovine pronaćićeš u parfemima Perceive Dew, Cherish, ili u muškom parfemu X-series Quake.

Kedrovina

Ima prijatan i trajan miris. Parfemsko ulje nabavlja se od severno–američke Crvene Kedrovine i feničanskog Juniper drveta. Najčešće se koristi u muškim parfemima.

Voće

Kruške, jagode, breskve, šljive i citrusi nude široku paletu mirisa. Primera radi, hladno ceđena narandža daje snažnu, osvežavajuću, slatku aromu. Breskva ima baršunastu notu, dok miris kruške i šljive podseća na leto.

Miris kruške se savršeno uklapa u letnje i slatke, orijentalne parfemske kompozicije, kakve su Perceive ili Femme. Aroma breskve se nalazi u parfemskoj vodi Incandessence, dok miris šljive daje parfemu Little Black Dress šarmantne i lagane note.

Bergamot

Njegov svež, aromatičan, sladak miris je karaktesrističan za ženske parfeme. Savršeno se slaže sa cvetnima i citrusnim aromama. Za vreme kolonijalnog perioda, Britanci su popularizovali ovaj miris u Evropi. Ceni se zbog tople atmosfere koju pruža, a posebno je voljen tokom zime. On je i afrodizijak koji opušta telo i oslobađa ga stresa i tenzije. Pronaćićete ga u ženstvenom prolećnom parfemu, Incandessence.

Podelite sa svojim prijateljima

Pročitaj još...

{{::article.Title}}
{{::article.Title}}

{{UI.LoadingMessage}}
[View|Representative_Attach_Not_Available]