Cookie: Avon sajt koristi "cookies". Pročitaj više u Uslovima Privatnosti Otkaži
Zatvori 
Promenili ste kampanju, ali se Vaša korpa nije izmenila.
Promenili ste kampanju, i Vaša korpa je izmenjena u skladu sa promenom kampanje.

Ženska moć – moć je ženskog roda!

Kad su pre više od 100 godina prvi predstavnici kuće Avon započeli sa distribucijom kozmetike u Sjedinjenim Državama, niko nije ni slutio kakve će sve promene doneti naredni vek! U današnje vreme žene ne samo da imaju pravo da glasaju, već i upravljaju mnogim narodima, vladama i korporacijama. U samoj toj činjenici nema baš ničeg neobičnog: konačno, moć i jeste ženskog roda!

Kad bismo mogli da se vratimo unazad kroz vreme, na kraju bismo bili sasvim preneraženi. Pre svega 100 ili 150 godina u većini evropskih zemalja žene nisu imale pravo da odlučuju o pitanjima od nacionalnog interesa i niko nije ni sanjao o tome da bi one mogle da rade bilo šta značajnije od toga da samo brinu o kući i deci.

Napoleon je otišao čak toliko daleko da je ustvrdio kako „narodi uvek gube kad žene upravljaju javnim poslovima” – i svojim rečima je samo izrazio ono što je sasvim sigurno i većina muškaraca smatrala istinom u ono vreme.

Da je kojim slučajem poživeo da današnjih dana, morao bi da prizna koliko je zapravo pogrešio.

Istorija emancipacije: otkud potiče ženska moć?

Kad govorimo o istoriji ženske emancipacije, uglavnom mislimo na početke feminističkog pokreta, dok je u stvarnosti sve započelo i znatno ranije. Samo u Evropi i zapadnim kulturama sve se vrtelo oko dominacije muškaraca u donošenju odluka, pri čemu takva rešenja nisu bila i opšte prihvaćena.

Žene su predvodile mnoge plemenske grupacije, na primer u Severnoj Americi. Postojala su brojna plemena u kojima su vođe (poglavice) bile žene. U zajednicama Irokeza poglavica je bio muškarac, ali je stvarna politička moć bila u rukama žena, koje su formirale takozvana Veća žena, organe koji su donosili odluke i birali poglavice (muškarci nisu imali pravo glasa).

I zapravo, ono što je u Evropi često bilo nezamislivo, na drugim mestima bila je norma ponašanja.

 

Žene vladaju!

Godine 1893. Novi Zeland je postao prva zemlja koja je ženama proklamovala pravo glasa, a za njenim primerom pošla je i Australija učinivši to isto 1902. Godine 1913. i u Norveškoj je ženama podareno pravo glasa, a isto je 1915. učinjeno i u Danskoj i na Islandu. Međutim, ti počeci nisu bili nimalo laki – pokret za žensko pravo glasa (sifražetski pokret) izvrgnut je ruglu i podsmehu, a borba za ženska prava lako je mogla dovesti i do kazne zatvora.  Na primer, u Velikoj Britaniji, Emelin Pankherst je zbog svojih demonstracija ispred sedišta organa vlasti redovno dospevala u zatvor.

Sticanje prava glasa nije istovremno označilo i zadobijanje stvarne vlasti i poštovanja. Bilo je potrebno da prođe mnogo mučnih godina sve do prva vlade sačinjene uglavnom od žena koja se 1999. godine našla na vlasti u Švedskoj.


Ceo svet pod njihovim nogama!

Borbu za ženska prava i vlast predvodile su ne samo feministkinje i sifražetkinje, već i glumice i pop pevačice.

Još od sedme decenije 20. veka, žene su razbijale uvrežene stereotipe o sebi kao o pukom „pratećem ukrasu”, težeći znatno većoj vlasti. Dovoljno je pomenuti Gloriju Gejnor, devojke iz grupe ABBA, Donu Samer ili napokon Madonu. Takvi tabui polako su počeli da jenjavaju i u današnje vreme više niko nije zaprepašćen ženskom nezavisnošću.

U slavu ženskoj moći u današnje vreme progovara, recimo, Bijonse ohrabrujući devojke da promene ovaj svet. I sami muškarci često su vatrene pristalice ženske moći i, uopšte uzev, takvog pogleda na svet.

Tibetanski spiritualni vođa Dalaj Lama rekao je: „svet će spasiti žene sa zapada”.

Pronađi svoju moć!

Nakon godina različitih iskustava, danas svi možemo da budemo ono što želimo. Možemo da odaberemo šta je najdraže našem srcu i gradimo svoju nezavisnost, lepotu i postižemo osećaj da ono što činimo utiče na svet oko nas. Ukoliko imaš bilo kakav problem u realizaciji toga, osvrni se u prošlost i pogledaj koliko je bio težak put pred tim ženama i uvidećeš da su brojne staze zapravo već prokrčene. To sasvim sigurno možeš i ti!

Postoji snaga u svakoj od nas i ponekad je ona zaista neizmerna: treba joj samo dopustiti da izađe. A kako da to i učiniš? Kreni od običnih sitnica: oboji svoje usne i nokte omiljenom nijansom i nanesi na sebe omiljeni parfem koji podstiče i održava energiju u tebi.

Od toga sve i počinje, a tvoje samopouzdanje biće tu da te štiti iz dana u dan.

Uz neznatno napora i uložene energije, tvoj dan žena može potrajati i tokom cele godine! A mogući zgoditak gotovo je garantovan!

{{LoadedProducts[productId].Name}}
{{::LoadedProducts[productId].Name}}
{{::LoadedProducts[productId].MarketingLabel1}}
NEW

{{::(LoadedProducts[productId].SalePrice | currency)}}

No Longer Available

Available Soon

{{LoadedProducts[48919].Name}}
{{::LoadedProducts[48919].Name}}
{{::LoadedProducts[48919].MarketingLabel1}}
NEW

{{::(LoadedProducts[48919].SalePrice | currency)}}

No Longer Available

Available Soon

{{LoadedProducts[48896].Name}}
{{::LoadedProducts[48896].Name}}
{{::LoadedProducts[48896].MarketingLabel1}}
NEW

{{::(LoadedProducts[48896].SalePrice | currency)}}

No Longer Available

Available Soon

{{LoadedProducts[48916].Name}}
{{::LoadedProducts[48916].Name}}
{{::LoadedProducts[48916].MarketingLabel1}}
NEW

{{::(LoadedProducts[48916].SalePrice | currency)}}

No Longer Available

Available Soon

{{LoadedProducts[48909].Name}}
{{::LoadedProducts[48909].Name}}
{{::LoadedProducts[48909].MarketingLabel1}}
NEW

{{::(LoadedProducts[48909].SalePrice | currency)}}

No Longer Available

Available Soon

{{LoadedProducts[48898].Name}}
{{::LoadedProducts[48898].Name}}
{{::LoadedProducts[48898].MarketingLabel1}}
NEW

{{::(LoadedProducts[48898].SalePrice | currency)}}

No Longer Available

Available Soon

{{LoadedProducts[49748].Name}}
{{::LoadedProducts[49748].Name}}
{{::LoadedProducts[49748].MarketingLabel1}}
NEW

{{::(LoadedProducts[49748].SalePrice | currency)}}

No Longer Available

Available Soon

Podelite sa svojim prijateljima

Pročitaj još...

{{::article.Title}}
{{::article.Title}}

{{UI.LoadingMessage}}
[View|Representative_Attach_Not_Available]