Cookie: Avon sajt koristi "cookies". Pročitaj više u Uslovima Privatnosti Otkaži
Zatvori 
Promenili ste kampanju, ali se Vaša korpa nije izmenila.
Promenili ste kampanju, i Vaša korpa je izmenjena u skladu sa promenom kampanje.

Januar: Organizujte se i pripremite svoje finansije za celu 2016. godinu

Da li si spremna za dobre vesti koje te čekaju u novoj godini? “Svako se može obogatiti. Potrebno je samo preduzeti prave korake da bismo to postigli.” - kaže Tonya Rapley, osnivač MyFabFinance.com.

* * *

Prvi korak: Organizujte svoj budžet i postavite preciznu finansijsku strategiju za celu 2016 godinu. Istraživanja su pokazala da se oni koji planiraju svoje finansije i to smatraju obavezom, osećaju mnogo sigurnije i da se mnogo manje zadužuju. Iako se uvek osećate poletno i ambiciozno tokom januara, napravite dugoročni finansijski plan koga ćete se pridržavati uvek i to će se itekako odraziti na sve vaše životne ciljeve.

Evo nekoliko profesionalnih saveta stručnjaka iz oblasti koje se bave novcem – poslušajte ih i ne brinite za svoje finansije tokom cele kalendarske godine.

Obavezno štedite.

Živeti od plate do plate, kada skupite dovoljno da pokrijete troškove, vi ih pokrijete i ostanete na nuli – to je recept za finansijsku katastrofu, kažu stručnjaci. Pored uštede za hitne slučajeve, morate imati u vidu da možete ostati i bez posla, ili otići u penziju. Budite spremni za takve situacije, odredite sami svoj fond kojim se možete zaštititi, zavisno od svojih potreba i potreba vaše porodice.

Jedan od načina da počnete da štedite jeste da odredite neko mesto ili kasicu u koju ćete štedeti, i tu stavljajte novac svakodnevno ili nakon svake plate – zavisno od iznosa, odvojite pozamašniju sumu koju ćete štedeti. Jednom kada stavite novac tu, “ne zavirujte” kada god vam se ukaže prilika. Naučite da se kontrolišete i ne zaboravite da je to samo za “crne dane“. Činjenica da ste vi sam svoj gazda, vam može doneti i stav da želite “toliko i toliko“ novca da imate kada ti nezgodni dani dođu.

Beležite cifre.

Uzmite digitron i oduzmite svoje redovne mesečne troškove od svojih mesečnih prihoda. Ta razlika će vam dati ideju o tome koliko novca možete da uštedite, da vratite neki dug ili da investirate u nešto. Koristite notes ili planer - dovoljno veliki da možete dnevno pratiti troškove po datumu, pronađite neku jednostavnu aplikaciju za praćenje finansija ili jednostavno kreirajte Excel listu na svom lokalnom računaru ili laptopu, i na taj način pratite svoje prihode i rashode tokom cele godine.

Odvojite stvarne potrebe od želja.

Ljudi koji su najuspešniji u raspolaganju svojim finansijama razumeju ovaj vid žrtve koja se mora podneti. Vreme je da malo preispitate sami sebe koji su to “neophodni“ troškovi koje imate svakog meseca, a koji ustvari mogu biti iskorišćeni i pametnije. Ne morate ukinuti sve svoje želje, ali morate ih smanjiti tako da se one uklapaju u vaš budžet. Na primer, ako vam je potreban manikir – pokušajte to ponekad i sami kod kuće da uradite, kako biste izbegli suvišne troškove kod kozmetičara. Na taj način ćete uštedeti – zapišite it u vrstu uštede, i iznenadićete se koliko ste novca ustvari sačuvali.

Pokrenite akciju.

Organizovanje finansija ustvari predstavlja i preduzimanje konkretnih koraka na tu temu. Izdvojite deo novca svojih mesečnih primanja i odvojite na stranu ili stavite na štedni račun u banci. Uštedite kad god imate šansu za to – ne samo kada vam legne plata ili neka druga vrsta primanja. Čuvajte novac i on će sačuvati vas kada vam to bude najviše trebalo.

Razmišljajte na duge staze.

Koliko novca vam je potrebno da biste ostvarili neki dugoročni cilj? Izračunajte koja je to suma koju morate štedeti periodično kako biste ostvarili neki cilj; recimo započeli sopstveni biznis, kupili kola ili svoju kuću iz snova. Jasno postavite cilj sebi – šta želite u životu? Na osnovu toga, znaćete i koliko i šta vam je potrebno da biste to i ostvarili.

Ulažite u sebe.

Šta znači ulagati u sebe? Plan za odlazak u penziju ili povratak u školu – to su jedni od boljih načina ulaganja u sebe. Ako ste u dobrom finansijskom položaju u ovom trenutku, ne morate se plašiti da investirate u nešto što volite ili da vam se to možda neće isplatiti. Ako volite da plešete, učite jezike ili upišete kurs vajarstva – učinite to, jer treba id a uživate u životu, a samim tim i ulažete u samog sebe.

Podelite sa svojim prijateljima

Pročitaj još...

{{::article.Title}}
{{::article.Title}}

{{UI.LoadingMessage}}
[View|Representative_Attach_Not_Available]