Cookie: Avon sajt koristi "cookies". Pročitaj više u Uslovima Privatnosti Otkaži
Zatvori 
Promenili ste kampanju, ali se Vaša korpa nije izmenila.
Promenili ste kampanju, i Vaša korpa je izmenjena u skladu sa promenom kampanje.

1.“Znate kako, to je tumor!”

Šok, neverica, strah, bol….

Već pet godina radim na podizanju svesti o važnosti pregleda i ranog otkrivanja karcinoma dojke. Ponavljala sam veoma veliki broj puta (da ne kažem milion) da je najbitnije ići na redovne preglede kod lekara, ultrazvuk i na kraju krajeva raditi samopreglede kad god možemo tj što češće jer samo mi same najbolje poznajemo svoje grudi u celoj njihovoj velič(ini)anstvenosti. Pošto sam po prirodi štreber, nisam koristila jednu mi od urezanih rečenica Meše Selimovića: “Radi kako učitelj kaže a ne kako učitelj radi”, već sam sve ovo što sam drugima ponavljala i sama radila. Išla sam redovno na preglede i ultrazvuk (jednom do dva puta godišnje) i svako malo “gladila” svoje grudi kako bih bila sigirna da su i dalje “glatke” 😉.

Pre nekih godinu i po dana primetila sam modricu na desnoj dojci. Prvo što sam pomislila jeste da mi se modrica pojavila zbog treninga jer sam u to vreme intenzivno trenirala i dosta se oslanjala na desnu stranu pa sam mislila da je možda došlo do nagnječenja. Zato sam svaki put na ultrazvuku rekla doktorki da obrati pažnju baš na taj deo gde je modrica i svaki put je odgovor bio da je u pitanju samo fizička povreda. Pošto 6 meseci nisam trenirala ništa, modrica je počela da se povlači i ja sam bila happy. U svakom slučaju sam nastavila da opipavam sike..i gle čuda napipam mali čvor tik ispod mesta gde bila modrica a sada udubljenje na dojci.

Odmah sam pozvala svog radiologa i koliko sutradan otišla na pregled. Rekao je da misli da nije dobro. Nisam mu verovala i mislila sam da preteruje. Poslao me je na mamograf. Tamo su rekli da se ništa ne vidi ali da moram na magnetnu rezonancu jer moramo da završimo dijagnostiku do kraja. Čekajući na magnetnu rezonancu posetila sam i onkologa. Jesam li spomenula već da sam štreber?

On me je još više umirio da je to možda samo neka beningna izraslina. I sa tom mišlju, totalno rasterećena (i neupućena) sam otišla na magnetnu rezonancu da mi samo potvrde da je sve ok. Pitate se zašto neupućena.....Iz prostog razloga jer se nisam informisala kako uopšte pregled magnentom izgleda. Laički sam mislila da treba da budem mirna 5 minuta u nekom kvazi inkubatoru i to je to. A onda saznajem na samom pregledu da: 1. Treba da mi stave braunilu jer se kroz istu daje kontrast (tečnost koja treba da svetli na snimku ako je pozitivno na malignitet); 2. Treba da ležim u superman položaju 30tak minuta i da se ne pomeram; 3. I sve to u skučenom prostoru obavijena jakom bukom nalik centrifugi na pokvarenoj veš mašini ili kako sam ja kasnije tokom pregleda zamišljala glasnoj rejv žurki negde na obali mora... 😉

Elem, da skratim priču....Na kraju pregleda, kažu ti da sačekaš u hodniku da se urade snimci. Dok čekaš, čuješ kako drugim damama radiolog donosi snimke sa rečima sve je u redu, odlični su vam rezultati. To sam i ja čekala....Prilazi mi radiolog (iliti radiološkinja jer je dama u pitanju) i kaže: “pođite sa mnom”.

U ordinaciji čujem (i ne verujem): “Znate kako, to je tumor!”

Tajac

Šok, neverica, strah, bol…plač, ridanje!

 

2.Spoznaja

Šok je utoliko veći jer ne očekujete da ćete baš to čuti.

Neverica jer je nemoguće da baš ja imam rak. Kako, zašto?! Pa ja nemam nikoga u porodici ko je imao rak!!!

Strah od bolesti, od same reči tumor, od onoga što sledi, od svega. Rak, kancer, tumor…reči od kojih se svi plašimo.

Bol koju sam osetila u tom trenutku ne mogu opisati rečima. Iako kancer kao bolest ne boli, bar ne u prvim stadijumima - zato i jeste jedna od najpodmuklijih bolesti, boli sve ostalo. “Boli duša” a taj bol je neopisiv.

Plačem jer od šoka nisam umela drugačije da odreagujem. Pokušavam da se setim svih tih jakih žena sa kojima sam ranije pričala...da se setim njihovih prvih reakcija i kako su se suočile sa bolešću. I svaka je priča različita pa i moja. Iako nisam tip koji se na svaku sitnicu rasplače, ova vest me je dotukla. I da, ja obično plačem ne kad sam tužna već kad sam nemoćna, kad dođem u pat poziciju iz koje ne vidim izlaz....

Plač je prešao u ridanje….dugo, teško, bolno ridanje satima, danima, noćima, nedeljama….

A onda, onda je došla spoznaja....I to veoma brzo, tek posle nekoliko dana ili su to bile nedelje. Više se ne sećam. Ali svakako sam jako brzo shvatila da moram dalje i da moram sa osmehom kroz život pa i kroz patnju. Jer to sam ja, ona koja voli da se sprda sa svim pa i sa sopstvenom nemoći.

 

3.Korak po korak...

Ali hajde da krenem od početka. Sam pregled je trajao kratko, čisto da mi onko-hirurg potvrdi da je u pitanju maligni tumor i da je na svu sreću otkriven u ranoj fazi te da je operabilan. Kada smo to konstatovali prešlo se na moja pitanja, koja nisam unapred pripremila jer nisam ni znala šta me očekuje na pregledu.  Zamuckivala sam, pitala šta su sledeći koraci i to je to. Ono što sam saznala bilo je da prvo mora da se uradi biopsija i da mi neće odstraniti celu dojku već samo tumor i deo tkiva oko njega! U tom trenutku sam mislila, ok sad ću se raspitati kako se radi biopsija i zakazati termin za istu. No međutim, doktor mi reče da se spustimo sprat niže i da ćemo biopsiju odmah uraditi. E tu sam se već pogubila. Ja, koja se uvek za sve spremim unapred, ovog puta sam zakazala. I to kad mi je bilo najvažnije. Ipak, pomislila sam, možda je tako bolje jer ćemo brzo završiti ono što bih možda morala da čekam mnogo duže. I sa tom mišlju sam legla na sto za biopsiju.

 

Biopsija je inače postupak kojim se uzima uzorak tkiva za mikroskopsku analizu. Doktor mi je objasnio kako proces izgleda: prvo se ubrizga lokalna anestezija u dojku. Malo se oseti ubod igle i peckanje ali ništa strašno. Zatim doktor napipava tumor rukom i onda koristi posebnu iglu i uređaj za okidanje koji u iglu uhvati komadić tkiva tumora. Da bi uzorak bio sigurniji za analizu potrebno je ovaj postupak ponoviti 3-4 puta. Izbrojala sam 6 okidanja i uboda iglom! Core biopsija je bila gotova. Doktor mi je rekao da dodjem za rezultate za nekih 15tak dana. Sestre su mi previle dojku i to je bilo to.

Izađoh iz ordinacije i tada mi se slošilo. Pretpostavljam od treme  koju sam imala pre samo zahvata, ali i od same institucije, koja je u meni izazivala strah i pre nego sam kročila u nju. Sažaljivi i umorni pogledi uglavnom starijih ljudi u čekaonici. Moje misli o tome šta dalje. Sve to se skupilo u grudima (ili u dojkama) u tom trenutku. Sela sam na stolicu i ispklala se zajedno sa drugaricom koja je pošla sa mnom da mi “drži strah”.

Kada je sve izašlo iz mene, obrisah suze, pozdravih se sa drugaricom i krenuh na posao!

Tih prvih dana posle saznanja o dijagnozi, bilo mi je potrebno da radim. Išla sam na posao svakog dana, i radila sa punom koncentracijom (iako to nije bilo lako postići u tom periodu). Rad mi je skretao misli sa kancera. Večeri sam provodila guglajući i istaživajući sve što jesam i nisam znala o bolesti. Noći su pak bile najteže. Jer kada je trebalo leći u krevet i odmoriti se za naredni dan, san prosto nije hteo na oči i svakakve crne misli su se vrzmale po glavi. Šta ako...?

 

4. Šta ako...?!

Sa ove distance mi se čini da to “šta ako..” nije bilo toliko dugo prisutno kod mene. Ipak se sećam da mi je tih dana ta rečenica odzvanjala satima u glavi, nije mi dala mira, zbog nje nisam spavala, i naravno plakala sam opet...i iznova...i opet,....

U tom trenuku mučilio me je milion pitanja jer nisam znala šta sve može da sledi. Tako sam razmišljala o tome šta rezultat Core biopsije može da pokaže. Znala sam već da je tumor maligni, ali i dalje ima gorih informacije od te koju već znate.

Šta ako je “galopirajući” maligni tumor, i za par dana moze da naraste i vise nego duplo od svoje veličine.

Šta ako imam jos samo malo vremena....sa roditeljima, sestrom, prijateljima, sobom....

Kako saopštiti svojim roditeljima ...”zdravo mama, zdravo tata...znate šta ima novo? Paaa...imam rak... :/ “ i šta ako oni tu vest ne mogu da podnesu. U tim trenucima, razmišljala sam više o njima nego o sebi. Razmišljala sam kako da im saopštim a “da ih ne povredim”. Da li treba da pored sebe imam uvek sve lekove koji bi pomogli u slučaju da im: skoči šećer (mama je dijabetičar), skoči pritisak (tata ima visok pritisak i inače),....Šta ako oni posle te informacije padnu u depresiju,... I kao što već rekoh, milion pitanja šta (i k)ako ...

Tih dana mi je i dojka bila crno-modra (ako ta boja uopšte postoji) od Core biopsije. Obzirom da nisam znala da to može da se desi od procedure, bila sam još uplašenija, jos više izgubljena u svoj toj novonastaloj situaciji. Imajte na umu da je u tom trenutku prošlo tek nedelju dana od mog saznanja da imam malignu bolest. Huh

U toku svog tog razmišljanja, svih strahova doslo je i prosvetljenje. Jer na kraju svake od ovih priča ipak ima ponekog i zračka svetla 😉. Otišla sam na konsultacije kod onko-hirururga, ali ovog puta spremna. Sa svim pitanjima, nedoumicama i strahovima. Rezultate biopsije smo jos čekali. Videvši me tako pogubljenu doktor je uzeo papir i olovku u ruke i krenuo da crta. Da, dobro ste pročitali da crta. Iscrtao je celu šemu potencijalnih scenarija: šta ako rezultat biopsije pokaže “ovo”, šta ako  posle operacije finalni HP nalaz pokaže “ono”, šta u slučaju da mora hemioterapija, šta ako ne mora, koji su sledeći koraci, i tako u nedogled (činilo mi se) ali opet sve je nekako bilo kristalnije u mojoj glavi i samim tim umirujuće.

Taj isti crtež sam koristila saopštavajući roditeljima vest i objasnila im sve moguće korake u svom lečenju, bas kako je i doktor meni rasvetlio celu novonastalu situaciju!

{{LoadedProducts[productId].Name}}
{{::LoadedProducts[productId].Name}}
{{::LoadedProducts[productId].MarketingLabel1}}
NEW
Pogledaj proizvod

{{::(LoadedProducts[productId].SalePrice | currency)}}

Pogledaj proizvod

No Longer Available

Available Soon

{{LoadedProducts[35775].Name}}
{{::LoadedProducts[35775].Name}}
{{::LoadedProducts[35775].MarketingLabel1}}
NEW
Pogledaj proizvod

{{::(LoadedProducts[35775].SalePrice | currency)}}

Pogledaj proizvod

No Longer Available

Available Soon

{{LoadedProducts[18572].Name}}
{{::LoadedProducts[18572].Name}}
{{::LoadedProducts[18572].MarketingLabel1}}
NEW
Pogledaj proizvod

{{::(LoadedProducts[18572].SalePrice | currency)}}

Pogledaj proizvod

No Longer Available

Available Soon

{{LoadedProducts[25299].Name}}
{{::LoadedProducts[25299].Name}}
{{::LoadedProducts[25299].MarketingLabel1}}
NEW
Pogledaj proizvod

{{::(LoadedProducts[25299].SalePrice | currency)}}

Pogledaj proizvod

No Longer Available

Available Soon

{{LoadedProducts[1044].Name}}
{{::LoadedProducts[1044].Name}}
{{::LoadedProducts[1044].MarketingLabel1}}
NEW
Pogledaj proizvod

{{::(LoadedProducts[1044].SalePrice | currency)}}

Pogledaj proizvod

No Longer Available

Available Soon

{{LoadedProducts[29665].Name}}
{{::LoadedProducts[29665].Name}}
{{::LoadedProducts[29665].MarketingLabel1}}
NEW
Pogledaj proizvod

{{::(LoadedProducts[29665].SalePrice | currency)}}

Pogledaj proizvod

No Longer Available

Available Soon

{{LoadedProducts[21946].Name}}
{{::LoadedProducts[21946].Name}}
{{::LoadedProducts[21946].MarketingLabel1}}
NEW
Pogledaj proizvod

{{::(LoadedProducts[21946].SalePrice | currency)}}

Pogledaj proizvod

No Longer Available

Available Soon

{{LoadedProducts[24400].Name}}
{{::LoadedProducts[24400].Name}}
{{::LoadedProducts[24400].MarketingLabel1}}
NEW
Pogledaj proizvod

{{::(LoadedProducts[24400].SalePrice | currency)}}

Pogledaj proizvod

No Longer Available

Available Soon

{{LoadedProducts[31692].Name}}
{{::LoadedProducts[31692].Name}}
{{::LoadedProducts[31692].MarketingLabel1}}
NEW
Pogledaj proizvod

{{::(LoadedProducts[31692].SalePrice | currency)}}

Pogledaj proizvod

No Longer Available

Available Soon

{{LoadedProducts[42383].Name}}
{{::LoadedProducts[42383].Name}}
{{::LoadedProducts[42383].MarketingLabel1}}
NEW
Pogledaj proizvod

{{::(LoadedProducts[42383].SalePrice | currency)}}

Pogledaj proizvod

No Longer Available

Available Soon

{{LoadedProducts[41646].Name}}
{{::LoadedProducts[41646].Name}}
{{::LoadedProducts[41646].MarketingLabel1}}
NEW
Pogledaj proizvod

{{::(LoadedProducts[41646].SalePrice | currency)}}

Pogledaj proizvod

No Longer Available

Available Soon

{{LoadedProducts[41647].Name}}
{{::LoadedProducts[41647].Name}}
{{::LoadedProducts[41647].MarketingLabel1}}
NEW
Pogledaj proizvod

{{::(LoadedProducts[41647].SalePrice | currency)}}

Pogledaj proizvod

No Longer Available

Available Soon

{{LoadedProducts[40459].Name}}
{{::LoadedProducts[40459].Name}}
{{::LoadedProducts[40459].MarketingLabel1}}
NEW
Pogledaj proizvod

{{::(LoadedProducts[40459].SalePrice | currency)}}

Pogledaj proizvod

No Longer Available

Available Soon

{{LoadedProducts[44464].Name}}
{{::LoadedProducts[44464].Name}}
{{::LoadedProducts[44464].MarketingLabel1}}
NEW
Pogledaj proizvod

{{::(LoadedProducts[44464].SalePrice | currency)}}

Pogledaj proizvod

No Longer Available

Available Soon

{{LoadedProducts[48919].Name}}
{{::LoadedProducts[48919].Name}}
{{::LoadedProducts[48919].MarketingLabel1}}
NEW
Pogledaj proizvod

{{::(LoadedProducts[48919].SalePrice | currency)}}

Pogledaj proizvod

No Longer Available

Available Soon

{{LoadedProducts[50451].Name}}
{{::LoadedProducts[50451].Name}}
{{::LoadedProducts[50451].MarketingLabel1}}
NEW
Pogledaj proizvod

{{::(LoadedProducts[50451].SalePrice | currency)}}

Pogledaj proizvod

No Longer Available

Available Soon

{{LoadedProducts[51465].Name}}
{{::LoadedProducts[51465].Name}}
{{::LoadedProducts[51465].MarketingLabel1}}
NEW
Pogledaj proizvod

{{::(LoadedProducts[51465].SalePrice | currency)}}

Pogledaj proizvod

No Longer Available

Available Soon

{{LoadedProducts[66849].Name}}
{{::LoadedProducts[66849].Name}}
{{::LoadedProducts[66849].MarketingLabel1}}
NEW
Pogledaj proizvod

{{::(LoadedProducts[66849].SalePrice | currency)}}

Pogledaj proizvod

No Longer Available

Available Soon

{{LoadedProducts[54418].Name}}
{{::LoadedProducts[54418].Name}}
{{::LoadedProducts[54418].MarketingLabel1}}
NEW
Pogledaj proizvod

{{::(LoadedProducts[54418].SalePrice | currency)}}

Pogledaj proizvod

No Longer Available

Available Soon

{{LoadedProducts[71170].Name}}
{{::LoadedProducts[71170].Name}}
{{::LoadedProducts[71170].MarketingLabel1}}
NEW
Pogledaj proizvod

{{::(LoadedProducts[71170].SalePrice | currency)}}

Pogledaj proizvod

No Longer Available

Available Soon

{{LoadedProducts[55386].Name}}
{{::LoadedProducts[55386].Name}}
{{::LoadedProducts[55386].MarketingLabel1}}
NEW
Pogledaj proizvod

{{::(LoadedProducts[55386].SalePrice | currency)}}

Pogledaj proizvod

No Longer Available

Available Soon

{{LoadedProducts[64698].Name}}
{{::LoadedProducts[64698].Name}}
{{::LoadedProducts[64698].MarketingLabel1}}
NEW
Pogledaj proizvod

{{::(LoadedProducts[64698].SalePrice | currency)}}

Pogledaj proizvod

No Longer Available

Available Soon

{{LoadedProducts[69648].Name}}
{{::LoadedProducts[69648].Name}}
{{::LoadedProducts[69648].MarketingLabel1}}
NEW
Pogledaj proizvod

{{::(LoadedProducts[69648].SalePrice | currency)}}

Pogledaj proizvod

No Longer Available

Available Soon

{{LoadedProducts[55402].Name}}
{{::LoadedProducts[55402].Name}}
{{::LoadedProducts[55402].MarketingLabel1}}
NEW
Pogledaj proizvod

{{::(LoadedProducts[55402].SalePrice | currency)}}

Pogledaj proizvod

No Longer Available

Available Soon

{{LoadedProducts[57674].Name}}
{{::LoadedProducts[57674].Name}}
{{::LoadedProducts[57674].MarketingLabel1}}
NEW
Pogledaj proizvod

{{::(LoadedProducts[57674].SalePrice | currency)}}

Pogledaj proizvod

No Longer Available

Available Soon

{{LoadedProducts[72249].Name}}
{{::LoadedProducts[72249].Name}}
{{::LoadedProducts[72249].MarketingLabel1}}
NEW
Pogledaj proizvod

{{::(LoadedProducts[72249].SalePrice | currency)}}

Pogledaj proizvod

No Longer Available

Available Soon

Celokupan bruto profit od prodaje proizvoda
sa ružičastom vrpcom namenjen je programima u okviru Avon akcije za borbu protiv raka dojke.
Izaberi proizvod
{{UI.LoadingMessage}}
[View|Representative_Attach_Not_Available]